Щебені

Вибираємо щебені правильно 

Види й якість щебенів

Щебенями називається продукт, який виходить у результаті дроблення найрізноманітніших скельних і гірських порід. Для того щоб зробити щебені для початку потрібно добути гірську породу в кар’єрі, після чого методом просівання ( тобто шляхом дроблення граніту) ця порода переробляється в щебені. Граніт найпоширеніша й широко застосовувана гірська порода, з якої роблять щебені. Однак він також може бути отриманий із гравію або валунів шляхом їхнього дроблення.

Щебені, виготовлений з кам’яних матеріалів природного походження, має такі властивості, як міцність, радіоактивність, адгезію ( тобто гарне зчеплення з бітумними матеріалами). Залежно від часточок щебенів його ділять на фракції. Фракціями називають максимальний розмір окремих каменів або зерен щебенів. Усього існує два види фракцій: супутні й основні. Дана характеристика щебенів в основному впливає на сфери його застосування. Так, основним попитом користується на ринку щебені із граніту невеликих фракцій. Його, як правило, використовують для виробництва асфальту, залізобетонних конструкцій і бетону. Щебені середніх і великих фракцій застосовують для ремонту залізничних насипів, використовують у будівництві, дроблять на дрібні фракції, застосовують під час закладки фундаменту. Щебені основний природний матеріал, який використовується в будівництві.

Незважаючи на те, що щебені досить звичний і на вид дуже простий будівельний матеріал, не варто забувати про таку його характеристику, як радіоактивність. Перш ніж купити великий обсяг щебенів обговорите з постачальником якість даного будівельного щебенів. Уточните, чи є він придатним для здійснення тих видів робіт, які Ви плануєте. Ідеальним варіантом буде наявність висновку санітарно-епідеміологічної служби й сертифіката про те, що рівень радіоактивності щебенів не перевищує одиниці ( тобто становить менше 370Бк/кг).

Також важлива форма зерен щебенів. Існує всього чотири групи форм зерен, які виділяються з розрахунку процентного співвідношення пластинчастих зерен у щебенях. Якість щебенів прямо залежить від кількості в ньому таких плоских зерен. Так, чим менше пластинчастих зерен, тем якісніше вважається щебені. А якщо зерна мають кубовидну форму, то такий щебені здатний дуже щільно втрамбовуватися.